Ρώσος βουλευτής: Κάτι πήραν οι Τούρκοι από ΗΠΑ για να κλείσουν τον ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ τους στην Ρωσία – Στο βάθος τα ΣΤΕΝΑ

 

Έντονες εξελίξεις στην γειτονιά μας που φουντώνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα… Τι να πήρε άραγε η Τουρκία;;;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία κλείνει τον εναέριο της χώρο στα ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη με προορισμό την Συρία, όπως γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους το Σάββατο κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Λατινική Αμερική.

Τι προκάλεσε μια τέτοια απόφαση και τι σημαίνει για την Ρωσία, εξήγησε ο Semyon Bagdasarov***, μέλος της ρωσικής Δουμάς, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, ειδικός στα προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η απόφαση που ελήφθη δεν σημαίνει ότι η Τουρκία προσχωρεί στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, παλαιότερες άδειες για τέτοιες πτήσεις εκδίδονταν κάθε τρεις μήνες και ανανεώνονταν κάθε φορά. Η τελευταία άδεια λήγει τον Απρίλιο, αφού οι πτήσεις θα ανασταλούν, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλα θέματα.

«Αυτό θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο από την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Semyon.

«Μια τέτοια απόφαση μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν κάτι στους Τούρκους (σ.σ. να έχει σχέση με την Ελλάδα;;;), και ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Όλα αυτά, γενικά, ήταν θέμα χρόνου. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Τουρκία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την οικονομία των ΗΠΑ παρά από την ρωσική οικονομία (σ.σ. Βέβαια η Τουρκία εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και από τον τουρισμό). Και οι Αμερικανοί είναι πολύ καλοί στο να το αξιοποιούν αυτό. Επιπλέον, δεν αποκλείω η απόφαση των τουρκικών αρχών να συνδέεται με το ενδεχόμενο έναρξης εχθροπραξιών στην βόρεια Συρία. Για εμάς, η απαγόρευση πτήσεων θα σημαίνει τη δυσκολία των επειγουσών παραδόσεων στις τουρκικές βάσεις μας στο Χμεϊμίμ και στο Ταρτούς. Άλλο είναι να παραδίδουμε αεροπορικώς και άλλο μέσω θαλάσσης, μέχρι να φτάσει ο στόλος μας εκεί! Δηλαδή τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε κάτι εκεί αεροπορικώς. Δεν έχουν κλείσει ακόμα τα Στενά. Αλλά δεν θα εκπλαγώ αν προσπαθήσουν να τα κλείσουν με κάποιο τρόπο».

Όπως κάποιος αντιλαμβάνεται, τα πράγματα σοβαρεύουν. Πριν λίγο καιρό είχατε διαβάσει στο ΕΛ ότι οι Ρώσοι στα κανάλια τους λένε και ξαναλένε πως ΞΕΡΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ αναφορικά με την Τουρκία. Αναμένεται καυτή η συνέχεια.

***Ο Semyon Arkadyevich Bagdasarov είναι Ρώσος πολιτικός και μέλος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι μέλος του A Just Russia, ένα σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα στην Ρωσία, μέρος της « συστημικής αντιπολίτευσης» και θεωρείται φιλικά προσκείμενα στο Κρεμλίνο.
ΠΗΓΗ mk. ru: «Η Άγκυρα ενεργεί σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα» – Ο Bagdasarov εξήγησε γιατί η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις προς την Συρία
photo gazeta. ru

el.gr

https://www.triklopodia.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη