ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

 

«Απαράδεκτη» παράδοση της χώρας σας στις ΗΠΑ

Το Ιράν απαιτεί να επανορθώσει άμεσα η Ελλάδα για το συμβάν με το ιρανικό φορτίο και απειλεί με μπλόκο στον Περσικό Κόλπο τα ελληνικά πλοία λέγοντας πως υπάρχουν “υπάρχουν ακόμη 17 πλοία προς κατάσχεση στην περιοχή”.

Ταυτόχρονα, ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως θα επιβληθούν και κυρώσεις στην Ελλάδα!

“Kυρωτικά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας θα λάβει το Ιράν, λόγω της κατάσχεσης τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο στην οποία προχώρησαν οι ελληνικές αρχές και τη μεταφόρτωση του σε πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ”.

Αυτό μετέδωσε το κρατικό ιρανικό πρακτορείο χωρίς να διευκρινίζει ποια μπορεί να είναι τα μέτρα αυτά.

Πάντως η απειλή για μπλόκο στον Περσικό είναι πολύ σοβαρή και έχει πολλές προεκτάσεις….

Διαβάστε επίσης

Διάβημα Ελλάδας στο Ιράν: Ρεσάλτο Ιρανών Φρουρών σε δύο ελληνικά πλοία- Τα κατέλαβαν & αιχμαλώτισαν το πλήρωμα!

Ιράν: «Απαράδεκτη» παράδοση της Ελλάδας στις «παράνομες» πιέσεις των ΗΠΑ

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) εξέδωσε δήλωση περιγράφοντας την κίνηση κατάσχεσης του ιρανικού φορτίου ως «πειρατεία» που «παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα».

O PMO είπε ότι το πλοίο υπό ιρανική σημαία κρατήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις ακτές της χώρας και το φορτίο στο πλοίο κατασχέθηκε κατόπιν δικαστικής εντολής και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το σκάφος αντιμετώπισε κακές καιρικές συνθήκες και αντιμετώπισε ορισμένα τεχνικά προβλήματα, τα οποία το οδήγησαν να ζητήσει βοήθεια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους διεθνείς και τεχνικούς κανονισμούς και πρότυπα, το κράτος με την πλησιέστερη ακτογραμμή στο σκάφος που καλεί για βοήθεια λόγω απειλών για την ασφάλεια θα πρέπει να συνεργαστεί καθοδηγώντας το σκάφος σε ένα μέρος ασφαλείας, ανέφερε.

Σε σχετική εξέλιξη την Τετάρτη, ο Έλληνας επιτετραμμένος στην Τεχεράνη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για την κατάσχεση του αργού φορτίου του Ιράν στα ελληνικά ύδατα.

Ο Έλληνας απεσταλμένος κλήθηκε από τον επικεφαλής για θέματα Μεσογείου και Ανατολικής Ευρώπης στο υπουργείο την Τετάρτη όπου ενημερώθηκε για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας του σχετικά με την έκτακτη στάση του πλοίου λόγω τεχνικής βλάβης.

“Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας”

Ο αξιωματούχος του υπουργείου καταδίκασε την «απαράδεκτη» παράδοση της Ελλάδας στις «παράνομες» πιέσεις των ΗΠΑ και είπε ότι η «κατάσχεση του φορτίου του πλοίου» με σημαία Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ήταν «μια περίπτωση διεθνούς πειρατείας».

Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε πως η χώρα του θεωρεί υπεύθυνους για την παράνομη πράξη την ελληνική κυβέρνηση και όσους κατέσχεσαν το πλοίο.

Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι το Ιράν «δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά του και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της στους ναυτιλιακούς τομείς».

Iράν: Υπάρχουν ακόμη 17 πλοία – Ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα!

Το ρεσάλτο που έκαναν νωρίτερα οι άνδρες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, δεν αποκλείεται να είναι μόνο η αρχή των ιρανικών αντιποίνων κατά της Ελλάδας, για την προ ημερών κατάσχεση στην Κάρυστο, ενός πλοίου υπό ιρανική σημαία, με τους Ιρανούς να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έγινε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέσχεσαν τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Αντιδρώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας».

Λίγο αργότερα, οι IRGC ανταπάντησαν μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο Telegram, εξαπολύοντας απειλές κατά της Ελλάδας:

«Η κατάσχεση ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο σήμερα και κατά τη διάρκεια συντονισμένης και ταυτόχρονης επιχείρησης έγινε στην τέταρτη και πέμπτη ναυτική περιοχή του IRGC.

Υπάρχουν επίσης άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από το IRGC εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις της …

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».

Μάλιστα, αναφέρουν ακόμα ότι τα δύο ελληνικά πλοία που κατασχέθηκαν έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων προϊόντων πετρελαίου, τα οποία, «εάν είναι πλήρως φορτωμένα, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν».

Δείτε βίντεο


 

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή επιβεβαιώνοντας το WarNews247 που μετέδωσε ώρες πριν την είδηση.

Σύμφωνα με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin, που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.

Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα, οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ένοπλοι Ιρανοί προσνηώθηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers, του Διαμαντή Διαμαντίδη, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ν.μ. από τις ακτές του Ιράν, και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior, της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων Σπύρου Πολέμη. Τα πλοία οδηγήθηκαν σε λιμάνια του Ιράν.

Μεταξύ των πληρωμάτων, που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί.

Ενημερώθηκε ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ο 5ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει αναφορές ότι το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα μετά την απειλή της Τεχεράνης ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας για τη δέσμευση ενός από τα δεξαμενόπλοιά της (Pegas), αναφέρει το AP

 

ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ


 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη