Αποκάλυψη The Intercept> Πως η κυβέρνηση Biden “ελέγχει” το Facebook και ποιος ο “σκοτεινός” ρόλος της Jen Easterly

 

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επιδιώκει μια εκτεταμένη εκστρατεία κατά της αποκαλούμενης διαδικτυακής «παραπληροφόρησης» μέσω στενών συνεργασιών με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εγείροντας ανησυχίες για παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα.

Από τον Keith Griffith/Dailymail.com

Συγκεκριμένα, σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα που προέκυψαν μέσω διαρροών και δικαστικών καταθέσεων, η ιστοσελίδα The Intercept περιέγραψε αυτό που φαίνεται να είναι μια αυξανόμενη εστίαση από το DHS (Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) όσον αφορά τον έλεγχο της διαδικτυακής συζήτησης. Αν και η κυβέρνηση Biden νωρίτερα αυτό το έτος διέλυσε το αμφιλεγόμενο Συμβούλιο Διακυβέρνησης Παραπληροφόρησης μετά από έντονες αντιδράσεις, έγγραφα υποδηλώνουν ότι το DHS διατήρησε αθόρυβα ένα έντονο ενδιαφέρον για την αστυνόμευση του λόγου που θεωρεί ψευδή ή επικίνδυνο.

Jen Easterly

Τα έγγραφα δείχνουν ότι το Facebook διαθέτει μια ειδική διαδικτυακή πύλη προς χάριν του DHS και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να ασκούν εποπτεία περιεχομένου στην πλατφόρμα και ότι το ομοσπονδιακό τμήμα συνεχίζει στο σχεδιασμό στόχευσης «ανακριβών πληροφοριών» σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν «την προέλευση της πανδημίας COVID-19 και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την COVID-19, τη φυλετική δικαιοσύνη, την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τη φύση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία», σύμφωνα με ένα προσχέδιο του DHS’s Quadrennial Homeland Security Review που αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Η φιλοδοξία αυτών των σχεδίων και η εγγενώς πολιτική φύση ορισμένων από τα εν λόγω ζητήματα, όπως η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, προκαλούν ανησυχίες από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου. Φοβούνται ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεφύγει ως προς την αστυνόμευση ξένων εκστρατειών παραπληροφόρησης και τη λογοκρισία των αντίθετων απόψεων.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας χρησιμοποιούν εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επιδίδονται σε λογοκρισία μέσω τρίτων», δήλωσε στο The Intercept ο Jonathan Turley, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

«Είναι αξίωμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει έμμεσα αυτό που της απαγορεύεται να πράξει… άμεσα. Εάν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατευθύνουν ή διευκολύνουν μια τέτοια λογοκρισία, εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος».

Το Twitter ανέφερε στο The Intercept σε μια δήλωση της εταιρείας: «Δεν συντονιζόμαστε με άλλες οντότητες όταν λαμβάνουμε αποφάσεις εποπτείας περιεχομένου και αξιολογούμε ανεξάρτητα το περιεχόμενο σύμφωνα με τους Κανόνες του Twitter».

Το νέο ρεπορτάζ περιγράφει την ύπαρξη μίας ειδικής ψηφιακής πύλης την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αξιωματούχοι του DHS για να ζητήσουν την αφαίρεση περιεχομένου ή την άλλως εποπτεία από το Facebook και το Instagram, τα οποία ανήκουν και στα δύο στη Meta. Η πύλη, η οποία είναι ακόμα ενεργή, τουλάχιστον ως το απόγευμα της Τρίτης, απαιτεί μια προεγγεγραμμένη κυβερνητική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε ένα «σύστημα αιτήματος περιεχομένου» προτεραιότητας.

 

 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κυβέρνησης για την παραπληροφόρηση πραγματοποιείται εντός της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής (CISA), μια υπο-υπηρεσία του DHS που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump με στόχο την προστασία των υποδομών των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο τομέας της CISA και ο ορισμός της «υποδομής», φαίνεται να επεκτάθηκε γρήγορα υπό την περίοδο της διορισμένης από τον Πρόεδρο Joe Biden επικεφαλής του οργανισμού, Jen Easterly.

«Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ασχολούμαστε με τις υποδομές ζωτικής σημασίας και η πιο κρίσιμη υποδομή είναι η γνωστική μας υποδομή, οπότε η οικοδόμηση αυτής της ανθεκτικότητας στην παραπληροφόρηση, νομίζω, είναι απίστευτα σημαντική», είπε h Easterly σε συνέδριο τον Νοέμβριο του 2021.

Οι αξιωματούχοι της CISA υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται οι Αμερικανοί από ξένες εκστρατείες για τη διάδοση ψευδών ή επικίνδυνων πληροφοριών. Οι ίδιοι κατηγοριοποιούν αυτόν τον επικίνδυνο λόγο ως παραπληροφόρηση (ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται ακούσια ή σκόπιμα) και κακή πληροφόρηση (πραγματικές πληροφορίες που μοιράζονται με κακή πρόθεση, συχνά εκτός πλαισίου).

Και με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν σε μια εβδομάδα, οι υπερασπιστές της καταστολής της παραπληροφόρησης επισημαίνουν ένα τεκμηριωμένο ιστορικό εκστρατειών ξένης επιρροής που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους Αμερικανούς με ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι τέτοιων καταστολών φάνηκαν στις τελευταίες ημέρες των εκλογών του 2020, όταν το Twitter και το Facebook περιόρισαν ή απαγόρευσαν την κοινοποίηση των αναφορών της New York Post για τις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές του Hunter Biden.

Έχοντας αρχικά περιγραφεί ως ξένη παραπληροφόρηση, τα περιεχόμενα του εγκαταλειμμένου φορητού υπολογιστή που αποτέλεσε τη βάση του ρεπορτάζ επαληθεύτηκαν αργότερα από την DailyMail.com και άλλα ειδησεογραφικά μέσα ως αυθεντικά.

Πολλά από τα έγγραφα που επικαλείται το The Information ήρθαν στο φως μέσω αγωγής που κατέθεσαν τον περασμένο μήνα οι γενικοί εισαγγελείς του Μιζούρι και της Λουιζιάνα, που είναι και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι. Η μήνυση κατηγορεί την κυβέρνηση Biden ότι «συνεργάστηκε χέρι-χέρι» με γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να «λογοκρίνουν» ειδήσεις που αντανακλούν αρνητικά τον Λευκό Οίκο.

kourdistoportocali.com

 https://www.triklopodia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη