Να γιατί έπεσε η Κύπρος στην τουρκική σκλαβιά!

 


ΦΩΤΟ: Ο προδότης Μακάριος ευλογών την τούρκικη σημαία

 5 IAN 1961:  EΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ!!!

 Επίθεση κατά μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Αγωνιστών, στη Πλατεία Μεταξά στη Λευκωσία, με αφορμή εκδήλωση για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Ανακοπή από τον αστυνόμο Λαγοδόντη παρά τη Μια Μηλιά λεωφορείων από Ακανθού και Τρίκωμο με άτομα που ήθελαν να διαδηλώσουν. Κατάσχεση συνθημάτων. Στα μέσα του 1960 ιδρύθηκε στη Λευκωσία η Εθνική Πνευματική Εστία η οποία ωστόσο δεν είχε καμιά σχέση με πνευματικές δραστηριότητες. Επρόκειτο για παρακρατική οργάνωση που ανέλαβε να διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο για επικράτηση στο εσωτερικό μέτωπο.

Τον Ιανουάριο του 1961 ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγωνιστών που επρόσκειτο στον στρατηγό Γ. Γρίβα – Διγενη, αποφάσισε να οργανώσει πορεία με την ευκαιρία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Το έργο της καταστολής της εκδήλωσης ανατέθηκε στην Πνευματική Εστία. Στις 15 Ιανουαρίου ένοπλοι μασκοφόροι εφόρμησαν στο οίκημα του Συνδέσμου και κατέσχεσαν όλα τα πανώ με τα συνθήματα. Στη συνέχεια ένοπλα μέλη της Εστίας ανέκοψαν λεωφορεία που μετέφεραν κόσμο στη Λευκωσία και τους απείλησαν ώστε να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους. Λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί, μόλις δέκα άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση και όταν προσέγγισαν την Πλατεία Μεταξά, δέχτηκαν την επίθεση νεαρών μελών της Πνευματικής Εστίας που τους γρονθοκόπησαν.
 

 
Εύγε, Αρχιεπίσκοπε Γεώργιε!
Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα (16/1/2024), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου και μεταξύ άλλων αποφάσισε να άρει την καθαίρεση του πρώην Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού.
Ο Μητροπολίτης Κυπριανός ήταν ο πρώτος που τάχθηκε εναντίον κάθε άλλης λύσης του Κυπριακού ζητήματος, πλην της ένωσης με την Ελλάδα και διαφώνησε διαχωρίζοντας την θέση του από τον Μακάριο Γ'. Τάχθηκε εναντίον των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.
Επίσης, η Σύνοδος τίμησε με αφορμὴ την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, με μονόλεπτη σιγή, τη μνήμη των πρωταγωνιστών εκείνης της εθνικής πρωτοβουλίας, δηλαδή του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Β΄, των Μητροπολιτών Πάφου Κλεόπα, Κιτίου Μακαρίου καὶ Κυρηνείας Κυπριανού και του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Γεωργίου.
Συζήτησε, επίσης, λεπτομερώς, τρόπους με τους οποίους θα τονισθεί το αγωνιστικὸ φρόνημα του λαού και η καλλιέργεια της επιθυμίας για επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη. Ένα μεγάλο ευγε!! 
 
Γιάννης Ιωάννου

Ο πρωτοστάτης του Ενωτικού Δημοψηφίσματος αγωνιστής Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός δικαιώνεται μετά θάνατον ΕΥΓΕ  ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ και την Ιερά συνοδο της Κύπρου  .Η χαρά μου είναι μεγάλη και είμαι πολύ συγκινημένη....Ο πατέρας μου ήταν ένας από τους στενούς του συνεργάτες και είχα την τιμή να τον γνωρίζω πολύ καλά από μικρό παιδί. Η πίστη του προς τον Θεό  και την Ένωση ήταν οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους ζούσε και ανέπνεε. Έζησα από πολύ μικρή τους διωγμούς που υπέστη από το καθεστώς Μακαρίου, μαζί με όλους αυτούς που έμεναν πίστα προσηλωμένοι στον ενωτικό αγώνα. Ύβρεις, προπηλακισμούς, παρακολουθήσεις  , λεκτικούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς και ο κατάλογος δεν έχει τέλος........Έβγαινε να μιλήσει στην εκκλησία   , συγκεκριμένα στον Άγιο Μάμμα Μόρφου, και από κάτω ο όχλος  ο μακαριοπληκτος ούρλιαζε. Άδειαζε η εκκλησία. Και τους έλεγε πάντα , εδώ με την ανθελληνική σας στάση θα τουρκοποιηθεί η πόλις σας .Το κήρυγμα του μεστό Πνεύματος Αγίου και Εθνικού παλμού. Τελείωνε πάντα με την φράση ΕΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΩΣΙΣ. Δεν θα αναφερθώ αυτή τη στιγμή στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν την άδικη καθαίρεση των τριών Μητροπολιτών......Κόλαση παντού...Στην εκκλησία πήγαιναν οι έμπιστοι του Μακαρίου να δουν τι θα μνημονεύσει ο ιερέας......Πικρή ιστορία για την οικογένεια μου ....Θα καταλήξω με το εξής περιστατικό λίγο πριν από τον θάνατό του  ,στην Κακοπετριά όπου πήγαμε να τον επισκεφτούμε . Πάντοτε με τον πιστό του διάκονο του  Αυγουστίνο. Ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι  φορώντας κάτι πολύ παλιά ρούχα...Ζούσε από τις βοήθειες των πιστών .Εγώ του είπα μόνο εσάς αναγνωρίζουμε σαν Μητροπολίτη Κυρηνείας και μου είπε, το λέω και ριγώ, Την ευχή μου να έχεις παιδί μου  , ο Θεός  θα αποκαταστήσει κάποτε την αδικία  , εσύ να έχεις πάντα στη ψυχή σου τον  Χριστό και την Ελλάδα. Η ευχή μου θα σε συνοδεύει πάντα. Αγαπούσε πολύ την οικογένεια μου και εμείς αυτόν, σαν πνευματικό μας πατέρα. Έχω πολλά να πω αλλά δεν θέλω αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη φορά για μένα που αναφέρομαι στην  προσωπική μου ιστορία. Θα μείνω μέχρι εδώ όμως Ίσως κάποτε σας αφηγηθώ περισσότερα για τον αείμνηστο ενωτικό αγωνιστή και τον πατέρα μου, έναν αφανή ήρωα, γιατί  αυτό ήθελε να μένει στην αφάνεια...
 
Αιωνία η μνήμη και των δύο.

 

ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ
30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1974
Λίγο πριν αρχίσει η κηδεία έφθασε ο  Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός ο οποίος αφού ασπάστηκε τον Διγενή ανέφερε:
"Στρατηγέ Διγενή,
Θρύλε των θρύλων
Εκ μέρους του πατριωτικού λαού της μητροπολιτικής περιφερείας Κυρηνείας σας απευθύνω την ιεράν αυτήν στιγμήν εγκάρδιον πατριωτικόν χαιρετισμόν αγάπης, εκτιμήσεως και ευγνωμοσήνης δι' όσα προσφέρατε ως καλός πατριώτης του Χριστού και της Ελλάδος.
Υποσχόμεθα και κατηγορηματικώς διαβεβαιούμεν ότι θα συνεχίσωμεν τον δρόμον που εχάραξες, συνέχισες και με ηρωϊσμόν και αυτοθυσίαν προάσπισες μέχρι του θανάτου σου.
Το φέρετρον σου ακολουθεί ολόκληρον το Εθνος. Τα βλέμματα όλων των Ελλήνων είναι αυτήν την στιγμήν εστραμένα προς τον θρύλον του Γεωργίου Γρίβα- Διγενή.
Αρχηγέ και Εθνάρχα των Πανελλήνων. Ολοι σήμερον δίδομεν όρκον ιερόν, πραγματικόν και από τα βάθη της ψυχής μας, ότι θα συνεχίσωμεν εντονώτερον και περισσότερον αδιάλλακτον τον ενωτικόν αγώνα εις πείσμα των αντιδραστικών ανθελλήνων, δεξιών και αριστερών.
Καλούμεν τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ. Σεραφείμ να οδηγήση την ελληνικήν νεολαίαν εις τα ιδανικά εκείνα που κατέστησαν την Ελλάδα αθάνατον.
Καλούμεν την εθνικήν κυβέρνησιν Γκιζίκη να αναλάβη πάραυτα τας ευθύνας της διότι η Κύπρος χάνεται.
Θα συνεχίσωμεν τον αγώνα και συντόμως θα αναστείλη ο ήλιος της ελευθερίας και θα πανηγυρίσωμεν τα κυπριακά ελευθέρια ηνωμένοι μετά της μητρός πατρίδος".

 https://www.facebook.com/maria.moyssidou.5?__cft__[0]=AZX3JuB2Q1h5ZDxo9zhYzJQ20Xp7KC3SnSSZwG1TYRV2xBL7h3Y5TxqEgu0EZsrY7PXWjtEbFY6JXd7o0nmAP_VdrLNh1KdV5YJdgVTmjacb4U-jvw-T3Sk4A2NxTNVcJpC_ooUqdGeztkc_Csv5agQA750q4L9BK22EOgmyjDkiEQ&__tn__=-UC%2CP-R

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη