Ο συγγραφέας – αναλυτής και ιστορικός ερευνητής Γιώργος Ρωμανός , μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι προκαλεί ερωτηματικά η είδηση που δεν έτυχε και ιδιαίτερης προβολής , σύμφωνα με την οποία, στις 21/12/2021, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βοστώνης, εξέδωσε καταδικαστική απόφαση σε μία τεράστιας σημασίας δίκη. Η συνεδρίαση κράτησε μόλις έξη ημέρες και οι ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερες από τρεις ώρες για να γνωμοδοτήσουν –χρόνοι ρεκόρ για τέτοιας σημασίας υπόθεση.
Καταδικασθείς , είπε , είναι ο 62χρονος Charles M. Lieber (Τσάρλς Μ. Λίμπερ), πρόεδρος Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ειδικός στην εξαιρετικά κρίσιμη και νευραλγική ειδικότητα της Νανοτεχνολογίας.
Η επιμέτρηση της ποινής θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση και μπορεί να φτάσει έως κάθειρξη 26 ετών και πρόστιμο 1,2 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Λίμπερ, που ομολόγησε πλήρως, καταδικάστηκε βάσει του πρόσφατου, (του 2018), νόμου των ΗΠΑ που αποσκοπεί στον περιορισμό της οικονομικής και επιστημονικής κατασκοπείας .
Ο Λίμπερ κατηγορήθηκε με την αποκάλυψη, πενταετούς (δίγλωσση) «Σύμβαση Εργασίας Ξένου Εμπειρογνώμονα υψηλού επιπέδου στο πρόγραμμα ‘‘Χίλια Ταλέντα’’» με την Κίνα . Σύμβαση, που είχε υπογράψει, το 2011, με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Γουχάν (Wuhan University of Technology–WUT). Όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του, στην έδρα του, στο Χάρβαρντ, έλαβαν και 15 εκατομμύρια δολάρια από υψηλόβαθμες, «κρίσιμες» αμερικανικές υπηρεσίες.
Ο Γ. Ρωμανός , μίλησε και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για την παγκόσμια ειρήνη, σημειώνοντας, ότι το διπλωματικό αδιέξοδο των ΗΠΑ, τις οδηγεί σε πολεμικές απειλές και λάθος υπολογισμούς έντασης προς την Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία.
Αλλά όπως υποστήριξε, οι ΗΠΑ λογαριάζουν λάθος και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Ρωσία του Πούτιν , είναι μια εντελώς διαφορετική Ρωσία από την περίοδο του Γιέλτσιν, όπου οι ΗΠΑ ως απόλυτη υπερδύναμη , έκαναν ότι ήθελαν στην Ανατολική Ευρώπη.
Σχολίασε τέλος , πως όλο αυτό το πλέγμα επηρεάζει και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο .
ΠΗΓΗ