Θα τα παίξει όλα για όλα με ΝΑΤΟ-Ελλάδα
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε χτες επί της ουσίας ως persona non grata τον Έλληνα Πρωθυπουργό κλιμακώνοντας διαρκώς τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο με ορατό το ενδεχόμενο να διακοπούν ακόμη και οι διπλωματικές σχέσεις.
Ο Ερντογάν μπήκε “δυνατά” από χτες το πρωί εξαπολύοντας επίθεση κατά της συλλογικής Δύσης για μια σειρά ζητημάτων ενώ το βράδυ, στοχοποίησε συγκεκριμένα την Ελλάδα.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δείχνει πως στήνει μια μακράς διαρκείας ελληνοτουρκική κρίση κόβοντας διαύλους επικοινωνίας. Μέσα σε μία ομιλία του ανακοίνωσε πως:
«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»
Τελείωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας,
Μίλησε για δέκα βάσεις στην Ελλάδα
Έχει προηγηθεί το περιστατικό με την Αλεξανδρούπολη όπου τουρκικά μαχητικά πλησίασαν στα 2,5 μίλια, ατελείωτες υπερπτήσεις, αλλά και οι εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα του Υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ περί «αποστρατικοποίησης 16 νησιών» του Αιγαίου, με αφορμή την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», τον περασμένο Απρίλιο.
Στις αιτιάσεις κατά της Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαρίθμησε και αυτή περί «γκιουλενιστών», λέγοντας πως «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO». “Φωτογράφισε” κυρίως την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
H Τουρκία κόβει γέφυρες επικοινωνίας
Η ακραία αποστροφή του Τούρκου Προέδρου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, με την οποία επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα, σηματοδοτεί την αλλαγή γραμμή πλεύσης από πλευράς Άγκυρας η οποία επιχειρεί να θέσει και τη διμερή σχέση της με την Αθήνα στο μακρύ τραπέζι των διεθνών της διεκδικήσεων.
Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα, ο Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» αναφερόμενος μεν σε προσωπικό τόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα έκλεινε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να απόσχει από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο είχε αναθερμανθεί μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε βίντεο
Erdogan says Turkey made a mistake by re-accepting Greece into NATO.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 23, 2022
He says Greece protects Gulenists,“Athens has established 10 military bases, against who? We only work with honourable politicians who keep their word” pic.twitter.com/nwAxl6M0Z6
“Οι δέκα βάσεις…”
Στη συνέχεια τόνισε:
«Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο Ερντογάν και συνέχισε:
«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας
Αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».
«Φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευομαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης.
Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης» τόνισε.
Μετά την Συρία, μέτωπο με Ελλάδα
Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, πάντως, μετά την επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναπτύξει άμεσα στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, με στόχο μια «ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων.
Με το βλέμμα στραμμένο στα νότια σύνορά του, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις διασυνοριακές περιοχές Τουρκίας – Συρίας ως το κύριο κέντρο επιθέσεων, παρενόχλησης και παγίδων κατά της Τουρκίας, τοποθετώντας τις σχετικές αποφάσεις την Πέμπτη, στοιχείο που κάνει αρκετούς αναλυτές να «διαβάζουν» την επέμβασή του επί συριακού εδάφους ως το βασικό ζητούμενό του, μετά από μια σειρά περιστροφών στη διεθνή σκηνή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Διαβάστε επίσης
Ένοπλο επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ την Τουρκία
Είναι σχεδόν σίγουρο, πως μετά την Συρία ακολουθεί η Μεσόγειος, η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα ανοίξει και αυτό το μέτωπο θέλοντας να τα βάλει όλα στο τραπέζι των διεκδικήσεων και των διαπραγματεύσεων με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.
Είναι πολύ πιθανό πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να φέρει προ τετελεσμένων τις ΗΠΑ και την Ελλάδα πριν ενισχυθεί περαιτέρω το ΠΝ και η ΠΑ.
Στήνοντας ένα “θερμό επεισόδιο” τώρα θα μπορέσει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις απαιτήσεις του στα ελληνοτουρκικό μαζί με το Κουρδικό Ζήτημα το οποίο άνοιξε ξανά στην Συρία.
Και εκεί είτε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα τον επιβραβεύσουν με μερίδιο από την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία είτε θα χρησιμοποιήσουν την ελληνοτουρκική κρίση ή ακόμη και το ένοπλο επεισόδιο προκειμένου να αλλάξουν οι κανόνες και να εκδιώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.
Το βίντεο με τις δηλώσεις
LIVE: Türkiye's President Erdogan addresses media after chairing cabinet meeting in Ankara https://t.co/n06SlU8C2L
— PresserWatch (@PresserWatch) May 23, 2022
Η απάντηση της Αθήνας
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Κρίσιμη ημέρα και για το μεταναστευτικό – Σοβαρό περιστατικό χτες
Η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα επίπεδα, με δεδομένο ότι και οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα.
Ήδη, οι ροές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και κατά 23% στο σύνολο, σε σχέση την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ νέο περιστατικό σημειώθηκε χθες μεταξύ Χίου και Σάμου, όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες, επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα.
Παρακολουθώντας τις κινήσεις, άμεσα παρενέβη το Λιμενικό, με αποτέλεσμα κανένα από τα πλεούμενα να μην καταφέρει να εισέλθει τελικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός σκαφών που εμφανίστηκαν χθες να φέρουν τους μετανάστες δεν πέρασε απαρατήρητος, στον απόηχο και του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.