Έρχεται νέο… εμβόλιο; O αμερικανικός FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία της Ευλογιάς των πιθήκων – Τρόμος σε ΗΠΑ, Ευρώπη

 

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα φάρμακο που πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που τα κρούσματα του σπάνιου ιού έχουν πλέον εντοπιστεί σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης ξεπερνώντας συνολικά, τις 100 περιπτώσεις.

Η SIGA Technologies, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/5) ότι έλαβε το ρυθμιστικό «πράσινο φως» για ένα φάρμακο της ευλογιάς που ήταν ήδη διαθέσιμο και λαμβάνεται από το στόμα.
Η εταιρεία σημειώνει ότι στην Ευρώπη, το φάρμακο έχει εγκριθεί επίσημα ως θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς πολλά φάρμακα για την ευλογιά είναι παρόμοιαα λόγω της ομοιότητας των ιών.
Το φάρμακο αυτό προστίθεται λοιπόν στο οπλοστάσιο των γιατρών, καθώς ο σπάνιος, αλλά δυνητικά καταστροφικός ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιβεβαιωθεί ή υποψιαστεί σε δεκάδες περιπτώσεις σε 11 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Ένας άνδρας από τη Μασαχουσέτη, έγινε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στις ΗΠΑ.

 

Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ

Τα μυστηριώδη κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη είναι το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 20/5 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζονται.
Στο μεταξύ, τα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τα 100, σε μια επιδημία που σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ήπειρο.
Η σύσκεψη της Παρασκευής αφορά την Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Λοιμώδεις Κονδύνους με Δυναμικό Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία γνωμοδοτεί στον ΠΟΥ για δυνητικές απειλές για την παγκόσμια υγεία.
Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι απίθανο να οδηγήσει σε πανδημία, δεδομένου ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο κορωνοϊός, άρα και η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού δεν υφίσταται προς…. το παρόν.

Τα κρούσματα ανά χώρα:

Screenshot_7_1.png

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων

Δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ενώ ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Αυτά αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, στην έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, την ώρα που σε αρκετές άλλες χώρες, τα κρούσματα αυξάνονται.

Ωστόσο, ήδη τα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι ενημερωμένα για το πρωτόκολλο, και οι οδηγίες στους γιατρούς έχουν φτάσει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

– την άμεση απομόνωση του ασθενούς
– τη χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς
– τον σωστό και ασφαλή χειρισμό του ιματισμού
– τον επιμελή καθαρισμό των επιφανειών

Εμβόλιο για την ευλογιά υπάρχει (το εμβόλιο της ευλογιάς) και είναι είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

monkeypox.png

Μαγιορκίνης: Πόσο θανατηφόρος και μεταδοτικός είναι ο ιός

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε σε αυτήν τη σπάνια, λοιμώδη ασθένεια, που είναι παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.
«Κατ’ αρχήν, η ευλογιά των πίθηκων είναι ένα νόσημα που το ξέρουμε τουλάχιστον από το 1958. Είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως από ζώα και σποραδικά κάνεις και αυτές τις επιδημικές εξάρσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη έξαρση εκτός Αφρικής, στην Ευρώπη και σε διαφορετικές χώρες. Οπότε αυτό είναι που μας φαίνεται λιγάκι περίεργο»
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο ενός μεταλλαγμένου ιού, αλλά το κυρίαρχο σενάριο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι ότι, επειδή τη δεκαετία του 1980 που εξαλείφθηκε η ευλογιά σταμάτησε να γίνεται και ο σχετικός εμβολιασμός, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκής ανοσία οπότε είναι και πιο εύκολο να εξαπλωθεί, βέβαια υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αυτό νομίζω όμως ότι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει σε αυτήν τη φάση, διότι ο ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται πολύ εύκολα. Υπάρχουν δύο τύποι αυτού του ιού, ένας στην κεντρική Αφρική και ο άλλος στη δυτική. Ο ένας έχει θνητότητα γύρω στο 10% και ο άλλος έχει 1% όπως έχει μετρηθεί στη Αφρική.
Θεωρητικά, η θνητότητα που θα δούμε στην Ευρώπη θα είναι αρκετά χαμηλότερη, διότι στην Αφρική συνήθως βλέπουμε τα βαριά περιστατικά. Οπότε αυτό που θεωρούμε αυτήν τη στιγμή, και αυτό που βλέπουμε, είναι ότι είναι ένας ιός που είναι σχετικά διαχειρίσιμος και κατά πάσα πιθανότητα, όπως βλέπουμε από το πρότυπο που έχει μεταδοθεί, δεν βλέπουμε να μεταδίδεται εύκολα.

Μία ανάλυση που έχει γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από στενές επαφές, μιλάνε για λιγότερο από 1 στις 50 στενές επαφές να έχει γίνει μετάδοση.

Ποια τα συμπτώματα

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε το εξής: «Υπάρχουν εμβόλια, και υπάρχουν εμβόλια που έχουν σχετικά καλό προφίλ πια. Το λέω γιατί το εμβόλιο της ευλογιάς ήταν ένα βαρύ εμβόλιο, που έκανε εξανθήματα, έκανε πυρετούς. Υπάρχουν εμβόλια που έχουν καλύτερο προφίλ από αυτό που υπήρχε. Και να θυμίσουμε ότι, όσοι έχουν εμβολιαστεί σχετικά και είναι πάνω από 50, έχουνε μια σχετική κάλυψη».
Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

www.bankingnews.gr

https://www.triklopodia.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη