Η χώρα κατέγραψε το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα από το 1991! – Κίνδυνος αποβιομηχανοποίησης – Υποσχέσεις για στήριξη
Η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters όπου ήδη κοινωνικές ομάδες προειδοποιούν για τεράστιες διαδηλώσεις.
Οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσίας όπως αντιλαμβάνεται η γερμανική κοινωνία, που βρίσκεται στα πρόθυρα της “εξέγερσης” με αυτά που τους λένε οι πολιτικοί τους (για μειώσεις μπάνιου, και να έχουν λίγο ανοιχτή την θέρμανση) δείχνουν να έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.
Οι ανησυχίες για την επακόλουθη αύξηση των τιμών της ενέργειας και πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξάνονται, όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και το αν καταφέρουν να αποβιομηχανοποιήσουν την χώρα μάλλον όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να το αφήσουν κόμματα και απλοί πολίτες.
Μέχρι τώρα, όλα τα κυρίαρχα κόμματα -από τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, και τους εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό (Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες), μέχρι τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, είχαν υποστηρίξει τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στη γείτονά της.
Το φυσικό αέριο, μοχλός πίεσης του λαού προς την κυβέρνηση της Γερμανίας
Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες των συντηρητικών έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη στρατηγική της Δύσης και τελικά ποιον πλήττουν οι κυρώσεις.
Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Γερμανών εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυρώσεις, περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι αυτές βλάπτουν τη Γερμανία περισσότερο από τη Ρωσία.
Σχεδόν τα μισά γερμανικά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει επίσης το ένα τρίτο της ενέργειας της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια το μισό αυτού του καυσίμου προέρχεται από τη Ρωσία.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι παραδόσεις από τη Ρωσία έχουν μειωθεί λόγω προβλημάτων συντήρησης. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα από το 1991 για τον μήνα Μάιο, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού που ανέρχεται γύρω στο 8%.
«Κινδυνεύει με κατάρρευση ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της Γερμανίας»
«Ολόκληρο το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Εάν δεν προσέξουμε, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί.
Αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να εγκαταλείψουμε το ρωσικό αέριο, θα είναι μια πικρή πραγματικότητα, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ο Μίχαελ Κρέτσμερ, συντηρητικός ηγέτης της περιοχής της ανατολικής Σαξονίας, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο Κρέτσμερ, το κρατίδιο του οποίου έχει πληθυσμό περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων, ζητά να «παγώσει» ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρώπη να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Αυτό θα επιτρέψει την εκ νέου προμήθεια των δύο βασικών εμπορικών αγαθών της Ρωσίας -ορυκτά καύσιμα και σιτηρά- αποτρέποντας τη οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας και τον λιμό στην Αφρική», δήλωσε ο ίδιος.
Οι επικριτές του, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι αυτό θα νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και θα της επιτρέψει να ανασυνταχθεί. Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, έγραψε στο Twitter ότι ο Κρέτσμερ «πρέπει να βάλει το κεφάλι του στην κατάψυξη και να σταματήσει τις “ρωσικές φαντασιώσεις” του».
Ο Μέλνικ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει ασκήσει κριτική σε τυχόν σημάδια αμφιβολιών της Γερμανίας σχετικά με την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, οι ηγέτες της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης του Μερτς στη νότια περιοχή της Βαυαρίας, έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες. «Το να μπούμε “στην κατάψυξη” για την ελευθερία δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CSU, Μάρτιν Χούμπερ, στην εφημερίδα Muenchner Merkur, αναφερόμενος στην προοπτική πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα.
Γερμανία: Δύο πακέτα μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ακόμη και εντός της κυβέρνησης, όμως, υπάρχει ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για πιθανές ριζοσπαστικές διαδηλώσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, εκτίμησε ότι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εξεγέρσεις».
Αυτή την εβδομάδα, ο Σολτς υποσχέθηκε περισσότερη κοινωνική στήριξη για να θωρακίσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και να βοηθήσει τη χώρα να περάσει αυτή τη δύσκολη φάση.
Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε δύο πακέτα αρωγής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φέτος, καθώς και μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, για παράδειγμα με την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.
«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη συνέχιση της υποστήριξης της πολιτικής μας για την Ουκρανία, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης εφοδιασμού και του υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ήταν και ένας λόγος που η Μπέρμποκ, μια από τις πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης, πραγματοποίησε μια 10ήμερη περιοδεία στη Γερμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ωστόσο, η περιοδεία δεν έφτασε μέχρι τη Σαξονία, όπου το επίκεντρο των διαδηλώσεων που πραγματοιούνται κάθε Δευτέρα από την ομάδα “Free Saxony” -που ιδρύθηκε το 2021- έχει μετατοπιστεί από την οργή για τους περιορισμούς της COVID-19 στην οργή για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.
«Οι διαδηλώσεις για τον κορωνοϊό και την ενέργεια ενώνονται», έγραψε τη Δευτέρα η ομάδα στο κανάλι της στο Telegram που έχει σχεδόν 150.000 συνδρομητές. «Δεν θα παγώσουμε για αυτήν την πολιτική, αλλά θα ξεσηκωθούμε. Πολλοί και μαζί».
pronews.gr