«Κρέας«, «γάλα» ακόμα και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΗΤΡΙΚΟ: Έτσι θα ταΐζουν «ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» όσους πάρουν το «χάραγμα»

 

 
Χρονιά μεγάλων αλλαγών το 2023...

Η εταιρεία πίσω από το κοτόπουλο εργαστηρίου Crenn, η Upside Foods με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε μια επιδοκιμασία-έπαινο τον Νοέμβριο του 2022 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανησυχία για την ασφάλεια της τεχνολογίας. (Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας εξακολουθεί να απαιτεί πιστοποιητικό επιθεώρησης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.)

Αυτή η κυτταρική γεωργία, όπως την αποκαλούν ορισμένοι από τους υποστηρικτές της, αντιμετωπίζει τρομερά τεχνικά εμπόδια, ωστόσο, ωστόσο, όπως μεταδίδεται από διεθνιστικά μέσα ενημέρωσης, αν φτάσει στο επιθυμητό σημείο, προσφέρει την προοπτική ΑΤΕΡΜΟΝΗΣ πηγής κρέατος και γαλακτοκομικών, η οποία θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά κρέατα και γαλακτοκομικά, με δικαιολογία πως έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα! Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η εξουσία θα αναλάβει την παραγωγή τροφίμων σε εργαστήρια, βάζοντας μέσα ό,τι θέλει, όπως ισχύει, ενδεχομένως με τα εμβόλια COVID. Όποιος είναι υπάκουος και κάνει τα εμβόλιά του ή πάρει την λεγόμενη ψηφιακή ταυτότητα, η οποία δεν αποκλείεται να εμφυτεύεται ως «χάραγμα», θα τρώει… «για πάντα» τρόφιμα εργαστηρίου!!!

Πως θα εξασφαλίζεται όμως η ατέρμονη παραγωγή τεχνητών τροφίμων, η οποία, δεν αποκλείεται, να κλείσει όλες τις μονάδες παραδοσιακής κτηνοτροφίας;;;

Γράφουν μέσα ενημέρωσης:

Εννοιολογικά, η κυτταρική γεωργία είναι απλή. Οι τεχνικοί λαμβάνουν ένα μικρό δείγμα ιστού από κοτόπουλο, αγελάδα ή άλλο ζώο. Από αυτό, απομονώνουν μεμονωμένα κύτταρα που πηγαίνουν σε έναν βιοαντιδραστήρα – βασικά μια μεγάλη δεξαμενή θρεπτικού διαλύματος – όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και, τελικά, ωριμάζουν σε μυ, λίπος ή συνδετικό ιστό που μπορούν να συλλεχθούν για να φάνε οι άνθρωποι.

Τα προϊόντα στα οποία αυτά τα κύτταρα αναμιγνύονται μεταξύ τους, όπως στον κιμά, είναι πιο εύκολο να παρασκευαστούν, και αυτό είναι που αναπτύσσουν οι περισσότερες εταιρείες κυψελών κρέατος, τουλάχιστον αρχικά. Αλλά το Upside έχει έναν πιο φιλόδοξο στόχο: να δημιουργήσει κοτόπουλο με ολόκληρες μυϊκές ίνες. «Έχουμε βρει τρόπους για να δημιουργήσουμε αυτήν την εμπειρία υφής», λέει ο Eric Schulze, αντιπρόεδρος προϊόντων και κανονισμών της Upside. Αρνείται να εξηγήσει πώς ακριβώς το κάνουν.

Το κυτταρικό κρέας καλλιεργείται σε δεξαμενές στην Upside Foods, μια εταιρεία που αναπτύσσει τώρα προϊόντα για εμπορική χρήση. Οι εγκαταστάσεις καλλιέργειας όπως αυτή χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν αντλούν ηλεκτρική ενέργεια από βιώσιμες πηγές.

Η διαδικασία διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες από την αρχή μέχρι το τέλος, ανεξάρτητα από το αν φτιάχνουν κοτόπουλο ή μοσχάρι. Αυτό είναι πολύ πιο γρήγορο από τις οκτώ έως 10 εβδομάδες που απαιτούνται για την εκτροφή ενός κοτόπουλου ή από τους 18 έως 36 μήνες που απαιτούνται για μια αγελάδα. «Παρασκευάζουμε κρέας που ισοδυναμεί με κρέας αγελάδας σε 21 ημέρες ή λιγότερο», λέει ο Schulze.

Ένα κυτταρικό προϊόν κρέατος είναι ήδη διαθέσιμο στο εμπόριο, αν και όχι στις ΗΠΑ. Στη Σιγκαπούρη, μερικά εστιατόρια και πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν τώρα ένα κοτομπουκιάκι που περιέχει ένα μείγμα από κυτταρικό κρέας και φυτικά συστατικά.

Το προϊόν πωλείται περίπου στην ίδια τιμή με το βιολογικό κοτόπουλο που εκτρέφεται στη φάρμα, αλλά το πραγματικό κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο. «Το πουλάμε με ζημία, σίγουρα (σ.σ. ΠΟΙΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ;;;)», λέει ο Vítor Espírito Santo, ανώτερος διευθυντής κυτταρικής γεωργίας στην Good Meat , την εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που παράγει το nugget.

Αλλά το κόστος θα πρέπει να μειωθεί όταν η εταιρεία επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, λέει ο Santo. «Ό,τι κάνουμε αυτή την στιγμή είναι πιο ακριβό γιατί χρησιμοποιούμε βιοαντιδραστήρα 1.200 λίτρων. Μόλις παράγουμε 250.000 λίτρα, θα είναι ανταγωνιστικό με το συμβατικό κρέας». Η εταιρεία εργάζεται τώρα για την απόκτηση έγκρισης στις ΗΠΑ.

(…)

Το κρέας δεν είναι το μόνο ζωικό προϊόν που μπορεί να προέλθει από κυτταροκαλλιέργειες. Αρκετές εταιρείες εργάζονται για την παραγωγή γάλακτος καλλιεργώντας κύτταρα του μαστού και συλλέγοντας το γάλα που εκκρίνουν. Για παράδειγμα, η Opalia, μια εταιρεία με έδρα το Μόντρεαλ, αναπτύσσει μαστικά κύτταρα στην επιφάνεια μιας τρισδιάστατης, διακλαδισμένης δομής που μοιάζει με τους λοβούς ενός πραγματικού μαστού, λέει η CEO Jennifer Côté. Τα κύτταρα εκκρίνουν γάλα στους λοβούς της δομής, όπου μπορεί να συλλεχθεί και να αφαιρεθεί. Ορισμένες άλλες εταιρείες, όπως η BioMilq με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με ανθρώπινα μαστικά κύτταρα για την παραγωγή ανθρώπινου μητρικού γάλακτος. Κανένα δεν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά.

Κατά κάποιο τρόπο, η διαδικασία παρασκευής γάλακτος είναι ευκολότερη από την παραγωγή κρέατος, επειδή τα ίδια τα κύτταρα δεν χρειάζεται να συλλεχθούν και να αντικατασταθούν. «Τα κύτταρα που χρησιμοποιούμε μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για πολλούς μήνες», λέει ο Côté. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη κυττάρων που εκκρίνουν πολύ γάλα και όχι σε κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα. Επιπλέον, προσθέτει, επειδή τα ίδια τα κύτταρα δεν αποτελούν μέρος του προϊόντος, η Opalia μπορεί να τροποποιήσει γενετικά τα κύτταρά της χωρίς το ίδιο το γάλα να είναι προϊόν ΓΤΟ.

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το κυτταρικό κρέας και το γάλα μπορούν τελικά να προσφέρουν πολλά μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις. Αποκλείοντας τα ζώα από την διαδικασία, τα καλλιεργημένα προϊόντα εξαλείφουν τα περισσότερα από τα ζητήματα καλής διαβίωσης των ζώων που πλήττουν τις σύγχρονες φάρμες εργοστασίων. Το κρέας και το γάλα που προέρχονται από εγκαταστάσεις καθαρής καλλιέργειας αντί από αγροκτήματα γεμάτα κοπριά θα πρέπει επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν τροφιμογενείς ασθένειες (σ.σ. τα τρόφιμα εργαστηρίου θα είναι εγκεκριμένα, όπως τα εμβόλια mRNA), λέει ο Elliot Swartz, επικεφαλής επιστήμονας για την τεχνολογία καλλιεργούμενου κρέατος στο Good Food Institute , μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος.

Το κυτταρικό γάλα παράγεται με τη συγκομιδή των κυττάρων του μαστού από μια αγελάδα και στη συνέχεια την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων σε μια μεγάλη δεξαμενή ή βιοαντιδραστήρα. Τελικά, τα κύτταρα ενθαρρύνονται να εκκρίνουν γάλα που μπορεί να αφαιρεθεί για χρήση. Αυτή η επισκόπηση δείχνει τη διαδικασία παραγωγής που αναπτύσσεται από την Opalia με έδρα τον Καναδά.

Οι λάτρεις ισχυρίζονται επίσης ότι τα προϊόντα με βάση τα κύτταρα θα πρέπει να είναι πιο βιώσιμα από τα συμβατικά ζωικά προϊόντα, επειδή οι αγρότες δεν θα χρειάζεται πλέον να ταΐζουν, να ποτίζουν και να στεγάζουν ολόκληρα ζώα μόνο και μόνο για να μαζεύουν τους μυς τους (σ.σ. ΛΟΥΚΕΤΑ ΠΑΝΤΟΥ).

 https://www.el.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη