Έχει έτοιμες ο Βαρδινογιάννης 19 ανεμογεννήτριες για την περιοχή που έγινε παρανάλωμα του πυρός

 

Στο ίδιο έργο θεατές γινόμαστε για άλλη μια φορά με τις πυρκαγιές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανικανότητα και τη διάλυση του κατά άλλα …άριστου “επιτελικού κράτους” του Κούλη, που πήρε μάλιστα και 40,5% στις πρόσφατες εκλογές. Αναφερόμαστε και στα σχέδια που υπάρχουν “πίσω” από αυτές τις πυρκαγιές. Στο ίδιο έργο θεατές διότι και σε όλη αυτή την περιοχή της Ανατολικής Αττικής που έγινε κάρβουνο από χτες “περιμένουν” για να εγκατασταθούν 19 ανεμογεννήτριες από τον όμιλο Βαρδινογιάννη!

Κατά ένα …περίεργο τρόπο, όπως φάνηκε και σε όλες τις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές -με πιο χαρακτηριστική ίσως την περίπτωση της βόρειας Εύβοιας- είτε εκκρεμεί είτε δρομολογείται αμέσως μετά όχι η προβλεπόμενη από τους νόμους αναδάσωση αλλά η “διευκόλυνση” των διαδικασιών και ενεργειών για να στηθούν πάρκα για την …πράσινη ενέργεια. Εξάλλου όπως έχει αποδειχτεί, οι πυρκαγιές βοηθούν και στο “παράπλευρο” ζήτημα για την πιο εύκολη και πιο οικονομική μεταφορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και των υποδομών τους.

Το λάφυρο στην συγκεκριμένη περίπτωση και περιοχή είναι το Πάνειο Όρος. Μάλιστα αν και εκτός των άλλων αποτελεί αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο νοτιοανατολικά του Υμηττού, η πρώτη, αιφνιδιαστική απόπειρα εγκατάστασης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος έγινε το 2020 εν μέσω καραντίνας. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είχαν ως αποτέλεσμα να φρενάρει σε εκείνη τη φάση το σχέδιο ενώ ακολούθησαν και δικαστικές προσφυγές που επέβαλαν προσωρινή αναστολή στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών…

Το Πάνειον ή Κερατοβούνι είναι το όρος που διαθέτει μια ονειρώδη θέα προς το σύνολο σχεδόν της περιοχής. Είναι το βουνό στο οποίο ανεβαίνει κανείς κυρίως από την πλευρά των Καλυβίων. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου από την «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος Α.Ε.» που είναι θυγατρική του ομίλου «Ελλάκτωρ».

Σε εκείνη την αρχική φάση, που ξεκίνησε να στήνεται η μπίζνα αυτή, στον όμιλο «Ελλάκτωρ» ήταν το ..γνωστό δίδυμο Μπάκου -Καύμενάκη. Οι δύο εφοπλιστές είχαν υπό τον έλεγχό τους ποσοστό περίπου 30% στην Ελλάκτωρ ενώ το 45% αν’ήκει στο ολλανδικό fund Reggeborgh. Οι Μπάκος – Καϋμενάκης είχαν αγοράσει τις μετοχές έναντι 135 εκατ. ευρώ και τον Μάιο του 2022 πούλησαν για 190 εκατ. ευρώ το ποσοστό τους στην Moror oil του ομίλου Βαρδινογιάννη.Η συμφωνία περιλάμβανε και την πώληση των δραστηριοτήτων ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (εταιρεία “Τεχνοδομική Άνεμος”) στον Βαρδινογιάννη ο οποίος τώρα έχει κληρονομήσει και την εκκρεμότητα για τη μεγάλη μπίζνα και στην ανατολική Αττική!

Το πάρκο αυτό επρόκειτο να αποτελείται από 27 ανεμογεννήτριες των 900 kW η καθεμία ενώ το σχέδιο περιλάμβανε διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου και διάνοιξη νέου και διαμόρφωση 27 πλατωμάτων με εκχέρσωση 2 στρεμμάτων έκαστο, προκειμένου να συναρμολογηθούν και να ανεγερθούν οι ανεμογεννήτριες στην τελική τους θέση. Τώρα μετά την πύρινη καταστροφή γίνεται ευκολότερη και όλη αυτή …εγκατάσταση και συναρμολόγηση.

 https://karditsastakra.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη