Μια από τις μεγαλύτερες Απάτες των τελευταίων δεκαετιών, από την λεγόμενη "Παγκόσμια Κυβέρνηση", αποτελεί η δήθεν "Πράσινη Ενέργεια" και οι Α.Π.Ε... Η παραγωγή δηλαδή ενέργειας με τρόπους (ανανεώσιμους) ώστε να επιβαρύνεται ελάχιστα το περιβάλλον.
Όχι όμως μόνον, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά και τα παρθένα δάση αποτελεί αισχρή βεβήλωση και άθλια αισθητική ρύπανση, η οποία υποβιβάζει την αξία του φυσικού τοπίου, αλλά όπως συνεχώς αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, από μελέτες έγκριτων Πανεπιστημίων και άλλων μεγάλων ερευνητικών Οργανισμών ανά τον κόσμο, η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος είναι πολλαπλάσια καταστροφική σε σύγκριση ακόμη και με την χρήση ορυκτών καυσίμων!
Καταστροφική επίσης αποδεικνύεται και η εγκατάσταση τεράστιων ηλιακών πάρκων, ενώ η απόδοση τόσο των αιολικών, όσο και των ηλιακών πάρκων, προκαλεί τη θυμηδία (αλλά και την οργή ταυτόχρονα) του κάθε σώφρονα επιστήμονα, μηχανικού και του κάθε τεχνικού ο οποίος ασχολείται με θέματα ενέργειας. Προξενείται δηλαδή μια αλόγιστη καταστροφή χωρίς κανένα σοβαρό αντίκρισμα απολαβής ενέργειας, ενώ με μέγιστο Θράσος, καλείται ο απλός λαός να πληρώσει τα έξοδα, τόσο της εγκαταστάσεως, όσο και της μη αποδόσεως των αθλίων αυτών τερατουργημάτων...
Είναι Ηλίου Φαεινότερον ότι, η Καταστροφή του Φυσικού μας Περιβάλλοντος από τις Α.Π.Ε. (Απατηλές Πηγές Ενέργειας), έχει λόγους και σκοπούς υπάρξεως, οι οποίοι μονάχα στις σκοτεινές στοές της εγκληματικής "Παγκοσμίου Κυβερνήσεως" μπορούν να ανεβρεθούν.
Έγκειται σε όλους εμάς τους απλούς πολίτες, να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας, αντιδρώντας έμπρακτα στα άνομα και σατανικά σχέδιά τους.
Το παρακάτω πολύ κατατοπιστικό άρθρο είναι πλήρως ενημερωτικό για την τεράστια Απάτη και το διενεργούμενο έγκλημα, αλλά και τις αντιδράσεις των αφυπνισμένων πολιτών.
Δήμας Ραμιώτης
Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος
27 Nοεμβρίου 2023
Οι υποστηρικτές της αιολικής λατρείας δεν αντιμετωπίζουν ποτέ την προοπτική να περιτριγυρίζονται από εκατοντάδες στροβιλιζόμενα θαύματα ύψους 250 μέτρων, που κόβουν και τεμαχίζουν πουλιά και καταστρέφουν την ικανότητα των γειτόνων να κοιμούνται στα σπίτια τους και καταστρέφουν το περιβάλλον, γενικότερα.
Όχι, όλη αυτή η άσκοπη δυστυχία και ο πόνος είναι για τους άλλους. Οι οπαδοί της αρετής είναι πάντα κρυμμένοι σε καταπράσινα προάστια, ασφαλείς μέσα στην ίδια τους την αυταρέσκεια.
Αυτοί οι χαρακτήρες είναι ευτυχείς να πετάνε βιομηχανικά τερατουργήματα στις αυλές των κατοίκων της υπαίθρου – καταστρέφοντας τις κάποτε ειρηνικές και ευημερούσες κοινότητες.
Αλλά τα θύματά τους είναι λιγότερο ενθουσιώδη.
Ακόμα και οι αγρότες που εξαπατήθηκαν και υπέγραψαν συμβόλαια για να επιτρέψουν στις αιολικές μονάδες που τα εκτοξεύουν αυτά τα πράγματα στις ιδιοκτησίες τους, κάνουν σοβαρές δεύτερες σκέψεις.
Οι αγρότες απορρίπτουν τις προσφορές να φιλοξενήσουν ανεμογεννήτριες για να αποφύγουν να μείνουν με το τεράστιο κόστος καθαρισμού αφού αυτά τα πράγματα ακινητοποιηθούν. Με την πρώτη ματιά, η καταβολή ετήσιου τέλους αδείας ύψους 10-25.000 δολαρίων ανά ανεμογεννήτρια, ανά έτος, ακούγεται αρκετά προσοδοφόρα. Ωστόσο, αν το συγκρίνετε με το κόστος κατεδάφισης και απομάκρυνσης μίας μόνο ανεμογεννήτριας, το οποίο ανέρχεται στα 600.000 δολάρια, η συμφωνία χάνει σύντομα τη λάμψη της.
Παρά τις αγροτικές αντιδράσεις, η Συμμαχία Πράσινων-Εργατικών της Αυστραλίας μόλις ανακοίνωσε σχέδια για την κρυφή επιδότηση μεγάλων αιολικών και ηλιακών έργων, τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν θα ξεπερνούσαν ποτέ την πρώτη θέση χωρίς πρόσθετες επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους φορολογούμενους. Ο παντελώς ανίδεος υπουργός Ενέργειας των Εργατικών, Chris Bowen, είναι έτοιμος να σπαταλήσει τα χρήματα των φορολογουμένων σε περισσότερα χαοτικά διαλείποντα αιολικά και ηλιακά έργα, αλλά δεν έχει το θάρρος να εξηγήσει στο κοινό που ψηφίζει πόσα είναι έτοιμος να ξοδέψει- ούτε είναι πρόθυμος να εξηγήσει πόσο περισσότερο ρεύμα θα πληρώσουν οι καταναλωτές για το “μεγάλο” αιολικό και ηλιακό του πείραμα.
Ακολουθεί η άποψη του Chris Kenny για την καταστροφική κατάσταση της ενεργειακής πολιτικής της Αυστραλίας (με μερικές φωτογραφίες που προστέθηκαν από το STT για ενδεικτικούς λόγους).
Οι NIMBYs των πόλεων εναντίον των περιφερειών σε μια μάχη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
The Australian
Chris Kenny
25 Νοεμβρίου 2023
Τρία πράγματα είναι σαφή σχετικά με την πολιτική του Chris Bowen για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: πολλά τοπία δεν θα είναι ποτέ τα ίδια- η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει πιο ακριβή και λιγότερο αξιόπιστη- και τίποτα από όλα αυτά δεν θα αλλάξει το κλίμα.
Οι αγρότες και άλλοι από τις περιφερειακές κοινότητες θα συγκεντρωθούν στο Martin Place του Σίδνεϊ την επόμενη εβδομάδα για να εκστρατεύσουν κατά των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα καταστρέψουν τα τοπία, θα αποξενώσουν τις αγροτικές εκτάσεις, θα βλάψουν τις θαμνώδεις εκτάσεις και θα διαταράξουν τα μέσα διαβίωσης.
Οι δημόσιες διαμαρτυρίες δεν είναι κάτι φυσικό για τους ανθρώπους της χώρας- μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουν τους εαυτούς τους στο δρόμο, δεν θα αλυσοδεθούν σε κρίσιμες υποδομές ή δεν θα εμποδίσουν την κυκλοφορία, και αμφιβάλλω αν τα παιδιά θα πάρουν ρεπό από το σχολείο για να συμμετάσχουν σε αυτές.
Αλλά οι κυβερνήσεις δεν θα ήταν συνετό να τις θεωρήσουν δεδομένες. Τον Αύγουστο αγρότες από την κεντρική και δυτική Βικτώρια οδήγησαν τα τρακτέρ τους στον περίβολο του κοινοβουλίου Spring St της Μελβούρνης για να διαμαρτυρηθούν κατά των έργων γραμμών μεταφοράς που συνδέονται με προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ευρώπη, οι αγρότες είναι όλο και πιο ανήσυχοι και ακτιβιστές ενάντια στις κλιματικές πολιτικές που υπονομεύουν τη βιωσιμότητά τους.
Οι εργατικές κυβερνήσεις, πολιτειακές και ομοσπονδιακές, αντιμετωπίζουν ήδη περιφερειακές αντιδράσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά έργα, ηλιακές εγκαταστάσεις και γραμμές μεταφοράς. Οι νομικές προκλήσεις και οι διαμαρτυρίες των κοινοτήτων είναι στο παιχνίδι, και η γελοία, μη χρηματοδοτούμενη, εγγυημένη από τους φορολογούμενους επιτάχυνση των φιλοδοξιών του ομοσπονδιακού υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Chris Bowen για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα το κάνει μόνο χειρότερο, δημιουργώντας πολιτικές φωτιές σε όλη τη χώρα, ενώ θα υπονομεύσει περαιτέρω την ενεργειακή προσιτότητα και αξιοπιστία του έθνους.
Η ύβρις και ο αυτοτραυματισμός που επιδεικνύεται εδώ είναι μνημειώδης. Ένα έθνος πλούσιο σε άνθρακα, φυσικό αέριο και ουράνιο επιδιώκει να απέχει από τη χρήση αυτών των πόρων, προτιμώντας να διεξάγει ένα παγκοσμίως πρώτο πείραμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συν την αποθήκευση, ενώ παράλληλα επιμένει ότι αυτό θα είναι φθηνό και αξιόπιστο, ενώ θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ασφάλεια. Πρόκειται για αυταπάτη.
Η ώθηση για την ανάληψη δράσης για το κλίμα προέρχεται γενικά από άτομα με υψηλό εισόδημα που ζουν κοντά στα κέντρα των πόλεων- μια ματιά στον εκλογικό χάρτη το επιβεβαιώνει αυτό. Αλλά το τίμημα που πληρώνουν για αυτές τις πολιτικές είναι υψηλότερο στις περιφερειακές περιοχές.
Αυτές οι τοποθεσίες θα ήταν οικονομικά αποδοτικές, επειδή δεν θα υπήρχε ανάγκη για ακριβές γραμμές μεταφοράς για να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια από την πηγή στους καταναλωτές. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι η κόλαση θα παγώσει πριν οι ανεμογεννήτριες ή τα ηλιακά πάρκα βρουν το δρόμο τους στις έδρες των γαλαζοαίματων, των Πρασίνων ή των Φιλελευθέρων ή των Εργατικών με πράσινο χρώμα κοντά στα CBD. Αυτές είναι θέσεις για να κηρύττουν την κλιματική δράση, όχι για να την υλοποιούν.
Ωστόσο, η αισθητική στις περιφερειακές περιοχές απορρίπτεται, όπως και το πρόσθετο κόστος και ο αντίκτυπος στη χρήση γης. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση του “εκτός οράσεως, εκτός μυαλού” – ή για το πρόβλημα κάποιου άλλου.
Αυτό δείχνει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και των κατοίκων της υπαίθρου. Οι οδηγοί Tesla και οι ιδιοκτήτες τρακτέρ λειτουργούν συχνά σε διαφορετικές σφαίρες, και αυτό το χάσμα μοιάζει συχνά με το χάσμα μεταξύ των ξύπνιων και των πρακτικών, ή των υποκριτών και των φιλόδοξων. Αυτά γίνονται τα πιο κρίσιμα ρήγματα στην κοινωνία- παρά τις προόδους στην επικοινωνία, την πληροφόρηση και τις μεταφορές που καθιστούν ευκολότερη από ποτέ την ανάμειξη και την επικοινωνία όλων μας, το επίπεδο της αμοιβαίας κατανόησης φαίνεται να μειώνεται.
Στην επαρχία, τα παιδιά μεγαλώνουν με σαφή κατανόηση του από πού προέρχεται το κρέας, το σιτάρι, το γάλα και το μαλλί και τι απαιτείται για την παραγωγή τους. Στις πόλεις τα παιδιά στα τέλη της εφηβείας τους βλέπουν ένα βίντεο από ένα σφαγείο και αυτό είναι αρκετό για να τα μετατρέψει σε ακτιβιστές vegans, που επιδιώκουν να αρνηθούν το κρέας στους άλλους.
Οι ριζοσπάστες χορτοφάγοι επιμένουν τώρα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να μετατρέπουν τα σκυλιά τους σε χορτοφαγική διατροφή – ακτιβιστές των ζώων σε πόλεμο με τη φύση. Ανυπομονώ να πάνε με τις πίτες λαχανικών στο Σερενγκέτι για να απογαλακτίσουν τα λιοντάρια από τις ζέβρες.
Υπερβολικά απολυμαίνουμε τα πράγματα, διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας από τις φυσικές διαδικασίες ή τουλάχιστον αποσυνδέουμε τα τελικά μας προϊόντα από την πηγή τους. Πριν από μερικά χρόνια, σε ένα ταξίδι στην εξοχή, είχαμε διδάξει στα μικρά μας αγόρια για τις διάφορες φυλές βοοειδών, κάποιες γαλακτοπαραγωγές και κάποιες βοοτροφικές, και καθώς παρακολουθούσαμε ένα κοπάδι να φορτώνεται σε ένα φορτηγό, η μοίρα τους έπεσε στο τότε πεντάχρονο παιδί μου. “Ω, θα τα βοσκήσουν;” ρώτησε. Ακόμα γελάμε με αυτή τη φράση. Ακόμα αγαπάει την μπριζόλα του.
Στο εσωτερικό των πόλεων οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν μπριζόλες ταρτάρ και φλωρεντινές σε όλη τους τη ζωή χωρίς να έχουν δει ποτέ ένα ζώο να σφάζεται. Παρομοίως, μπορούν να απαιτούν καθαρή ενέργεια και να διαλαλούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την καρδιά τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν ποτέ για τις θέσεις εργασίας που χάνονται από τον τοπικό σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή να παραδίδουν τη γη τους ή τον χαρακτήρα της γειτονιάς τους σε ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάρκα και γραμμές μεταφοράς.
Ωστόσο, στο σκληρό παιχνίδι των αριθμών της πολιτικής, οι κάτοικοι της πόλης κυριαρχούν. Οι περιφερειακές κοινότητες πρέπει να κάνουν θόρυβο και πρόκειται να το κάνουν.
Χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να εστιάζουν με προσοχή στο κόστος και τα οφέλη όλων όσων κάνουν. Ωστόσο, ο Bowen αυτή την εβδομάδα δεν θα αποκαλύψει καν το ευρύ οικονομικό κόστος της τελευταίας επέκτασης του φανατισμού του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρησιμοποίησε μια άθλια αναλογία σχετικά με τους ανθρώπους που κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά στις δημοπρασίες ακινήτων, και αυτό ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι να τον πιέζουν περαιτέρω.
Παρόλα αυτά, την προηγούμενη ημέρα ανακοίνωσε μια συμφωνία με την κυβέρνηση της NSW για την αναδοχή έξι έργων που αποθηκεύουν ένα γιγαβάτ ενέργειας με κόστος κεφαλαίου 1,8 δισ. δολάρια, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα πλήρη 32 GW θα κοστίσουν 32 φορές περισσότερο, ή τουλάχιστον 57,6 δισ. δολάρια. Όλη αυτή η επένδυση πρέπει να καλυφθεί από τους φορολογούμενους ή να εξοφληθεί μέσω υψηλότερων τιμών – ή και τα δύο.
Αλλά, σύμφωνα με τον Bowen, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, επειδή προφανώς “ο ήλιος δεν στέλνει λογαριασμό και ο άνεμος επίσης δεν στέλνει τιμολόγιο”. Αυτός ο τύπος δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για το ενεργειακό μας δίκτυο, θα έπρεπε να γράφει στίχους για τους Wiggles.
Ο πόνος από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τη μειωμένη αξιοπιστία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Η Νότια Αυστραλία έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και, πριν από μερικά χρόνια, υπέστη το πρώτο της μπλακ άουτ σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αυτή είναι η πορεία που ακολουθεί το έθνος. Αλλά ποιο είναι το κέρδος;
Ο Bowen πρότεινε αυτή την εβδομάδα ότι το αντάλλαγμα για τις περιφερειακές κοινότητες που ανησυχούν για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν ένα πιο ήπιο κλίμα. Σοβαρά τώρα.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οποιαδήποτε από τις “αρετές” και τις απερίσκεπτες ενεργειακές πολιτικές της Αυστραλίας να έχει οποιαδήποτε διακριτή επίδραση στο κλίμα. Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας της χώρας Alan Finkel παραδέχτηκε ότι αν κλείναμε ολόκληρη τη χώρα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές μας στο μηδέν, η επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα θα ήταν “σχεδόν μηδαμινή”.
Γιατί, λοιπόν, ο Bowen προσποιείται ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγούσε σε καλύτερες συνθήκες για τους αγρότες; Έχει αυταπάτες ή είναι σκόπιμα δόλιος;
Αυτό είναι το μεγάλο ψέμα της σύγχρονης πολιτικής μας – ότι η δαπανηρή, επικίνδυνη και πρωτοφανής επανασύνδεση αυτού που ήταν ένα φθηνό και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα θα βελτιώσει τον καιρό. Όποια και αν είναι η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή, αυτό είναι απλώς αναληθές – ωστόσο είναι ένα από εκείνα τα μεγάλα ψέματα που προτιμούν να διαιωνίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί, οι γραφειοκράτες, οι αριστεροί, οι ακαδημαϊκοί και οι αρεοπαγίτες.
Και έτσι, χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κέρδος, απαιτούμε από την περιφερειακή Αυστραλία να ανεχτεί αναξιόπιστα, μη κοστολογημένα και αντιαισθητικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Όλοι ζούμε στην ύπαιθρο για κάποιο λόγο”, λέει ο αγρότης Grant Piper από τη NSW. “Εκτιμούμε την ύπαιθρο και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δεν θέλουμε να το δούμε να καταστρέφεται”.
Ο Piper αντιτίθεται στις γραμμές μεταφοράς και σε άλλα έργα σε αυτό που έχει οριστεί ως ζώνη ανανεώσιμης ενέργειας στην Κεντρική Δυτική Ν.Δ. της NSW. “Αυτό μοιάζει με μια περίπτωση καταστροφής του χωριού για να σωθεί το χωριό”, λέει. “Καταστρέφει το περιβάλλον εδώ και τώρα, δεν πρόκειται να σώσει το περιβάλλον”. Έχει δίκιο. Είναι τόσο απλό.
Ο Piper βοηθά στην οργάνωση της διαμαρτυρίας της επόμενης εβδομάδας, φέρνοντας κοντά τους αντιπάλους διαφόρων έργων σε όλη τη χώρα.
Ο Steven Nowakowski είναι περιβαλλοντολόγος και φωτογράφος από το βόρειο Κουίνσλαντ, ο οποίος είναι εξοργισμένος για σχεδόν 100 έργα αιολικών πάρκων που έχουν προγραμματιστεί για τις παράκτιες περιοχές της πολιτείας, οι οποίες, μέχρι τώρα, έχουν γλιτώσει από τη γεωργία και άλλες αναπτύξεις.
Έχει χρησιμοποιήσει πλάνα από drone για να δείξει το μέγεθος της εκχέρσωσης της γης και της καταστροφής των συνηθειών που πραγματοποιούνται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αυτά τα παρθένα δάση.
“Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά κατανοούν ή εξετάζουν την κλίμακα των όσων συνεπάγεται η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια”, λέει ο Nowakowski. Μπορεί να έχει δίκιο, αλλά η ευαισθητοποίηση έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Έχω πάρει συνέντευξη από ψαράδες καραβίδων από το Port MacDonnell στη Νότια Αυστραλία που ανησυχούν για ένα υπεράκτιο αιολικό έργο, από πατατοπαραγωγούς κοντά στο Ballarat και άλλους αγρότες πιο δυτικά που είναι εξοργισμένοι από τις γραμμές μεταφοράς, από βοσκούς στην ορεινή περιοχή της NSW που αγωνίζονται κατά των γραμμών μεταφοράς στο Snowy 2.0, από φορείς εκμετάλλευσης φαλαινοθηρικού τουρισμού που αντιτίθενται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στα ανοικτά του Newcastle, από ιδιοκτήτες γης κοντά στο Goulbourn που είναι αναστατωμένοι από ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο και ο κατάλογος συνεχίζεται. Κάθε κοινότητα είναι διχασμένη, κάθε έργο παλεύει ενάντια στην τοπική αντίδραση, και για κάθε μάχη γύρω από αυτά τα έργα τώρα, θα υπάρξουν άλλες 10 με το σχέδιο του Bowen. Οι μάχες θα είναι θορυβώδεις και παθιασμένες. Οι ντόπιοι έχουν πολλά να χάσουν και η κυβέρνηση έχει ποντάρει το μέλλον της σε αυτή τη στρατηγική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες σχετικά με το πώς θα προσγειωθεί αυτή η πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. Αλλά τρία πράγματα είναι ξεκάθαρα: πολλά τοπία δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια- η ηλεκτρική μας ενέργεια θα γίνει πιο ακριβή και λιγότερο αξιόπιστη- και τίποτα από όλα αυτά δεν θα αλλάξει το κλίμα.
The Australian
https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%cf%85%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf/